| SPOLLÁR ZITA

NEXEN IT Blog Mobile App Developing

A mobilalkalmazás tervezése és funkcióinak meghatározása

A mobilalkalmazások egyre fontosabb szerepet töltenek be a vállalkozások életében. Nem csak a felhasználók szempontjából jelent előnyt a mobilalkalmazás, hanem a vállalkozások is egyre gyakrabban ragadják meg az alkalmat, hogy a mobilapplikációban értékesítést, brand építést végezzenek, vagy éppen a vállalkozásukat hatékonyabban, profitábilisabban működtessék. De hogyan kezdjünk neki a vállalkozásunk számára egy mobilapplikáció készítésnek? Ebben a cikkben bemutatjuk a főbb lépéseket.

Határozza meg, hogy miért akar mobilalkalmazást fejleszteni

Az első és legfontosabb lépés, hogy pontosan tudja, miért van szüksége a mobilalkalmazásra, mit szeretne elérni vele. A célnak megfelelő funkciók kiválasztása és a tervezés alapvetően meghatározza a fejlesztéshez szükséges időt, erőforrásokat és a költségeket. A mobilalkalmazásának lehet célja például az értékesítés, a kommunikáció, vagy éppen bizonyos ügyfél-folyamatok egyszerűsítése. Tisztázza magában, milyen célokat szeretne elérni a mobilalkalmazásának köszönhetően, és melyek azok a konkrét funkciók, amelyeket a cége igényelni fog.

Az alkalmazás céljának meghatározása után érdemes felmérni a célcsoportot és annak igényeit. Készítsen piackutatást, hogy megértse, milyen megoldásokra vágynak a leendő felhasználók. Vegye figyelembe az ügyfelek visszajelzéseit és igényeit, mivel ezek az információk segítenek abban, hogy az alkalmazás valóban értéket teremtsen a leendő felhasználói számára.

Továbbá, fontos mérlegelni az alkalmazás hosszú távú fenntarthatóságát és skálázhatóságát is. Gondolja végig, hogy az alkalmazás milyen módon tud növekedni és fejlődni az idők során, hogy továbbra is megfeleljen az ügyfelek változó igényeinek és az iparág trendjeinek. Az alkalmazás tervezésekor vegye figyelembe, hogy milyen technológiákra lesz szükség a jövőben és tervezze meg az alkalmazást úgy, hogy az könnyen adaptálható legyen a változásokhoz.

Összefoglalva, az alkalmazás fejlesztésének alapja a célkitűzés és a megfelelő funkciók meghatározása. Tisztázza a céljait, ismerje meg a célcsoportja igényeit és gondolja végig az alkalmazás hosszú távú fenntarthatóságát és skálázhatóságát. Ezen információk birtokában jelentősen növelheti az alkalmazás sikerességét és az ügyfelek elégedettségét. Ha az alapok rendben vannak, akkor jön a következő lépés.

Mik lesznek a tervezett Applikáció funkciói?

A mobilalkalmazás funkciói szintén szorosan összefüggnek azzal, hogy miért szeretné létrehozni a cégének az alkalmazást. Azok a funkciók, amelyekre szüksége van, tükrözik a vállalkozásának igényeit és segítenek az ügyfelek számára az egyszerű és könnyű használatban. Emiatt elengedhetetlenül fontos, hogy pontosan meghatározzuk, melyek azok a funkciók, amelyekre szükségünk van a mobilalkalmazás elindításához.

Ezek kiválasztásakor vegye figyelembe a felhasználói élményt is. Fontos, hogy az alkalmazás könnyen érthető és használható legyen az ügyfelek számára. Gondolja végig, hogy milyen megoldásokra van szükség ahhoz, hogy az alkalmazás valóban hozzáadott értéket nyújtson. Figyeljen oda arra, hogy az alkalmazás ne legyen túl bonyolult, de ne is hiányozzanak belőle az elvárt funkciók. A legjobb megoldások azok, amelyek egyensúlyt teremtenek a felhasználói igények és a vállalkozás céljai között.

Az egyes funkciók priorizálása szintén fontos lépés. Az alkalmazás fejlesztése során előfordulhat, hogy idő- és költségkorlátok miatt nem minden funkciót lehet azonnal implementálni. Ebben az esetben érdemes megfontolni, hogy ezek közül mi a kulcsfontosságú, ami nélkül az alkalmazás nem lenne hasznos vagy hatékony. Ezekre a funkciókra összpontosítva a fejlesztési folyamat során biztosítható, hogy az alkalmazás már kezdetektől fogva értéket nyújtson az ügyfelek számára. Erről később még beszélünk, hiszen ezt szolgálja az un. MVP alkalmazásverzió létrehozása.

Végül, ne felejtse el, hogy az alkalmazásnak megfelelően kell integrálódnia a meglévő rendszerekkel és infrastruktúrával. Amennyiben az alkalmazásnak össze kell kapcsolódnia a cég belső rendszereivel vagy harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokkal, fontos, hogy a kiválasztott funkciók összhangban legyenek ezekkel az igényekkel. Az integráció megkönnyíti az adatok áramlását és javítja a felhasználói élményt, ezért kulcsfontosságú az alkalmazás sikeressége szempontjából.

Hogyan készítse el a mobilapplikációt?

Az alkalmazás fejlesztése során fontos, hogy több irányból megvizsgáljuk a lehetőségeinket. Az alkalmazásunk létrehozásához először el kell döntenünk a megfelelő technológiai alapot, amelyhez a választható fejlesztési platformokat kell megvizsgálnunk. Mára az Android és az iOS platformok lettek a legelterjedtebbek, amelyekre külön-külön, de egyben is fejleszthető mobilalkalmazás. Ha például egy belső használatú alkalmazást fejlesztene és a munkatársai csak Android készülékeket használnak, akkor felesleges iOS-re is lefejleszteni az applikációt.

Az alkalmazás tervezése során az egyik legfontosabb szempont a felhasználói élmény, így az intuitív felépítés és az egyszerű használat alapvető iránymutatók. Figyeljen arra, hogy az alkalmazás könnyen navigálható legyen és a felhasználók számára releváns információk és funkciókhoz gyorsan hozzáférhessenek. Ebben az esetben a letisztult dizájn és a jól strukturált menük hozzájárulnak a felhasználói élmény javításához. A NEXEN IT csapata éppen ezért javasolja, hogy minden esetben készüljön egy grafikai kattintható prototípus, amely alkalmat biztosít arra, hogy a fejlesztés előtt kipróbálhatja a létrehozandó funkciókat és a felhasználói élményt is.

A fejlesztési platform kiválasztása mellett érdemes mérlegelni a fejlesztési módszert is. Az alkalmazás elkészítéséhez választhat natív, cross-platform vagy webes alkalmazás fejlesztési módszert. A natív fejlesztés során az alkalmazást egy adott platformra készítik (például iOS, vagy Android), ami általában jobb teljesítményt és mélyebb integrációt nyújt, viszont több erőforrást igényel. Cross-platform és webes alkalmazások esetében egyetlen kódbázissal több platformra is elkészíthető az alkalmazás, ami időt, pénzt és erőforrást takaríthat meg, de esetlegesen kompromisszumokat kell kötni a teljesítmény és a platform-specifikus funkciók terén.

Az alkalmazást az első verzió kiadása után is javítani és fejleszteni kell attól függően, hogy a felhasználók miként reagálnak rá. A folyamatos fejlesztés során figyelembe kell venni a felhasználók visszajelzéseit, az alkalmazás teljesítményét, valamint a piaci trendeket és a versenytársak lépéseit. Az alkalmazás továbbfejlesztése során érdemes olyan új funkciókat bevezetni, amelyek növelik az ügyfél-elégedettséget és hozzájárulnak vállalkozásának hosszú távú sikeréhez.

Biztosan a tökéletes alkalmazásra kell az első verzióban törekednie?

Az alkalmazás fejlesztés során egy cégvezető számára fontos a költséghatékonyság és a gyors piaci bevezetés is, ezért a Minimum Viable Product (MVP) fejlesztési stratégia választása sok előnnyel járhat. Az MVP egy olyan alkalmazásverzió, amely rendelkezik azokkal a kulcsfontosságú funkciókkal, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy megértsék és használják az alkalmazást, miközben az applikáció további fejlesztésre és bővítésre is alkalmas.

Egy MVP fejlesztése lehetővé teszi, hogy a cég gyorsabban piacra vigye az alkalmazást, mivel kevesebb időt és erőforrást igényel a fejlesztés során. Ez azt jelenti, hogy a cégvezető hamarabb láthatja a befektetés megtérülését és az alkalmazás gyorsabban elérhetővé válik a felhasználók számára.

Emellett az MVP fejlesztése költséghatékonyabb, mivel csak az alapvető funkciókra összpontosít, amelyek nélkül az alkalmazás nem lenne használható. Ezáltal a cégvezető csökkentheti a fejlesztési költségeket és a projekt kockázatait. Ráadásul, ha a piaci igények változnak, vagy új technológiák jelennek meg, az MVP rugalmas alapot biztosít a további fejlesztésekre.

Az MVP lehetővé teszi a cégvezető számára, hogy gyorsabban gyűjtsön visszajelzéseket az alkalmazás első felhasználóitól. Az applikáció korai verziójának kiadásával a vállalkozása közvetlenül a valós felhasználóktól tanulhatja, mely funkciók működnek jól, és melyeket kell javítani vagy bővíteni. Így vezetőként biztos lehet abban, hogy a fejlesztési erőforrások a legfontosabb és legértékesebb funkciókra összpontosulnak.

Összefoglalva, a cégvezető számára az MVP fejlesztési stratégia választása előnyös lehet a költséghatékonyság, a gyors piaci bevezetés és a felhasználói visszajelzések alapján történő iteratív fejlesztés szempontjából. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a cégvezető hatékonyabban és célzottabban alakítsa ki a mobilalkalmazást, miközben minimalizálhatja a fejlesztési erőforrásokat.

Ügyes belsős fejlesztővel, vagy külsős profi csapattal dolgozzon?

Sokszor merül fel ez a kérdés, hiszen a cég profiljából adódóan már eleve adott lehet egy-két ügyes szoftverfejlesztő munkatárs. Könnyen gondolhatjuk ilyenkor azt, hogy ez a legjobb, legolcsóbb megoldás. Nézzük meg, hogy egy mobilalkalmazás elkészítéséhez milyen emberi erőforrásra és egyéb, nélkülözhetetlen dolgokra van szükség és, hasonlítsuk össze a belsős fejlesztést egy profi, külsős csapat lehetőségeivel:

Egy profi szoftverfejlesztő cég rendelkezik a szükséges szakértelemmel és tapasztalattal, hogy biztosítsa a mobilalkalmazás sikeres fejlesztését. Ezek a cégek számos projekten dolgoztak már és ismerik a legjobb gyakorlatokat, valamint a legújabb technológiákat és trendeket.

A külsős fejlesztőcég rendelkezik a megfelelő erőforrásokkal és kapacitással ahhoz, hogy a projektet hatékonyan és időben befejezze. A cégben dolgozó egy vagy két szoftverfejlesztő nem feltétlenül gazdálkodik elegendő idővel és erőforrással a projekt sikeres befejezéséhez, különösen, ha más feladatokat is ellátnak közben.

Egy profi szoftverfejlesztő cég több szerepkört is elláthat a fejlesztés során, mint például a projektmenedzsment, az üzleti elemzés és a tesztelés. Ezek a szerepkörök hozzáadott értéket jelentenek, mivel elősegítik a hatékony kommunikációt, a jobb üzleti követelmények megértését és a minőségi termék kialakítását.

Egy külsős fejlesztőcég képes kezelni a fejlesztési projektekkel járó kockázatokat, például a határidők betartását, a költségvetés kezelését és a minőségbiztosítást. Ezáltal a cégvezetőnek nem kell aggódnia ezek miatt, és a saját szakmai területére összpontosíthat.

Egy külső fejlesztőcég rugalmasabbá teheti a projektet, mivel a szükségletek és a piaci körülmények változásával képes alkalmazkodni azokhoz. Emellett a fejlesztőcég skálázható erőforrásokat biztosíthat, ha a projekt mérete növekszik vagy csökken.

Összefoglalva, egy külsős, profi szoftverfejlesztő cég megbízása a mobilalkalmazás elkészítésére jóval előnyösebb lehet a cégvezetők számára, mivel a fejlesztőcég szakértelmet, erőforrásokat, hozzáadott értéket és rugalmasságot biztosít a fejlesztési folyamat során. Emellett a fejlesztőcég képes kezelni a kockázatokat és garantálni a projekt sikeres befejezését, amivel a cégvezető időt, energiát és pénzt takaríthat meg, és a saját szakterületére összpontosíthat.

Konklúzió

Összefoglalva, a mobilalkalmazás fejlesztése komplex és időigényes folyamat, amely alapos megfontolást és tervezést igényel. Sikeres alkalmazás fejlesztése érdekében a cégeknek először tisztázniuk kell a fejlesztés célját, az alkalmazásnak megfelelő funkciókat, és a megvalósításához szükséges technológiákat. Az MVP fejlesztési stratégia lehetővé teszi a költséghatékony fejlesztést és a piaci visszajelzések gyors begyűjtését, illetve egy külsős szoftverfejlesztő cég bevonása biztosítja a szakértelem, erőforrások és a fejlesztési folyamat hozzáadott értékét. A cikkben bemutatott lépések és tanácsok segítségével Ön is képes sikeres és hatékony mobilalkalmazást fejleszteni, vagy fejlesztetni, amely elősegíti a vállalkozásának növekedését és versenyképességét a digitális világban.


Ha tetszik a cikk tartalma, akkor oszd meg ezt a bejegyzést


Hozzon létre high-end szoftvermegoldásokat vállalata számára a NEXEN IT támogatásával